Vinaròs: manifestació a les 19:00 a la Plaça de l’Ajuntament

  • Alacant: manifestació a les 18:00 sortida a les escales de l’IES Jorge Juan
  • València: concentració a les 18:00 a la Plaça de la Verge

Joventut pel Clima, representació valenciana del moviment internacional Fridays For Future, es mobilitzarà el proper divendres 25 de març en les ciutats d’Alacant, València i Vinaròs per exigir que la nova Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Energètica atenga a les demandes de la comunitat científica i s’adapte a la realitat actual.

La convocatòria suposa la primera eixida als carrers del moviment juvenil des del passat 22 d’octubre i aprofita la imminent tramitació de la Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Energètica; que es troba actualment al Consell Jurídic Consultiu, encarregat de revisar si la llei incompleix altres normes. Aquest és l’últim pas que ha de seguir el text abans d’arribar a les Corts per a la seua aprovació.

A més de la nova llei, Joventut Pel Clima País Valencià també apel·la a l’acord que tots els partits presents a les Corts -a excepció de Vox- van signar amb Joventut Pel Clima l’any 2019 i que els comprometia a implementar mesures reals contra la crisi climàtica. Aquest compromís, denuncien, encara no s’ha traduït en canvis substancials.

Els activistes han elaborat un manifest que recull les nou exigències que fan al govern valencià. Entre elles, destaca la demanda d’anar més enllà de l’Acord de París, un document que es considera desfasat i insuficient per a aconseguir arribar als objectius que marca la ciència.

Un altre dels grans punts és el d’advocar per una perspectiva decreixentista, proposta que arriba just al moment en què l’últim informe de l’IPCC dona gran importància a la necessitat de replantejar i qüestionar el model de creixement infinit característic del sistema capitalista, un pas que no s’havia donat encara i que els moviments ecologistes celebren.

En aquesta línia, els activistes destaquen la necessitat de què la nova norma pose “la vida al centre i deixe d’avantposar els beneficis econòmics a la justícia climàtica”. Per a aconseguir-ho, diuen, el primer pas és fer front als projectes de megainfraestructures que amenacen els ecosistemes valencians. “El port a València, les macroplantes de renovables a Xiva, línies d’alta tensió a paratges protegits a Petrer, la MAT a Castelló… Tots eixos projectes són incompatibles amb una llei de canvi climàtic”, sentencien.

És ací exactament on el discurs a escala valenciana es relaciona amb la narrativa adoptada en l’àmbit internacional amb el lema People not profit, així com a la resta de comunitats hispanoparlants, on la línia a seguir es reflecteix al hashtag #VidaContraCapital.

Per a aconseguir portar a terme canvis d’aquesta envergadura sense allunyar el focus de les persones aposten perquè els ciutadans participen activament dels nous projectes, cosa que sols es pot aconseguir “amb un Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient que compte amb la participació ciutadana com a part imprescindible del seu funcionament”.

“És urgent qüestionar i replantejar els fonaments del nostre sistema, un model que es basa en l’enriquiment d’uns pocs i deixa de costat tota la resta. És l’hora de lleis transformadores i garantistes, és l’hora de posar les persones al centre. És l’hora de posar la vida front el capital”, afirmen des de Joventut Pel Clima País Valencià.

Deixa un comentari